27 Σεπτεμβρίου 2011

Μάγια, η κουκουβάγια! (Μια δημιουργία με αφορμή το διαγωνισμό Σεπτεμβρίου της apinkdreamer...)


      Ξέρετε γιατί οι κουκουβάγιες έχουν μεγάλα μάτια? Υπάρχει ένας ινδιάνικος μύθος της φυλής Iroquois, o οποίος το εξηγεί. Λοιπόν, κάθεστε αναπαυτικά? Η ιστοριούλα μας αρχίζει.......   
   
      Κάποτε, ο Raweno, ο Δημιουργός των Πάντων, ήταν  πολύ απασχολημένος καθώς δημιουργούσε τα ζώα. Είχε μόλις ξεκινήσει να φτιάχνει το κουνέλι, όταν αυτό του είπε: "Θα ήθελα να μου φτιάξεις όμορφα, μακρυά πόδια, μακρυά αφτιά σαν αυτά του ελαφιού, καθώς και αιχμηρά δόντια και  νύχια σαν  του πάνθηρα....".
"Θα τα φτιάξω όπως μου ζητούν και θα τους δώσω ό,τι θέλουν...", σκέφτηκε ο Raweno και χωρίς να χάνει χρόνο, άρχισε να φιάχνει τα μακρυά αφτιά που του είχε ζητήσει το κουνέλι.

      Η κουκουβάγια -που ακόμα δεν  είχε πάρει μορφή- καθισμένη σε ένα κοντινό δέντρο, περίμενε να έρθει η σειρά της. Καθώς περίμενε, άρχισε να λέει στον Δημιουργό τι μορφή θα ήθελε να της δώσει: "Θέλω έναν όμορφο, μακρύ λαιμό σαν του κύκνου, κόκκινα φτερά σαν του καρδινάλιου, μακρύ ράμφος σαν του τσικνιά κι ένα όμορφο λοφίο σαν του ερωδιού! Θέλω να με κάνεις το πιο όμορφο, το πιο γρήγορο, το πιο θαυμάσιο απ΄όλα τα πουλιά!!"


      Ο Raweno, φτιάχνοντας τα μακρυά πόδια που του είχε ζητήσει το κουνέλι, λέει στην κουκουβάγια: "Κάνε ησυχία! Γύρνα από την άλλη πλευρά και κοίτα προς άλλη κατεύθυνση. Ακόμα καλύτερα, κλείσε τα μάτια σου. Δεν  ξέρεις, ότι δεν επιτρέπεται να με κοιτάει κανείς όταν εργάζομαι?" Η κουκουβάγια αντί να κάνει ότι της είπε ο Δημιουργός, του αποκρίνεται: "Κανείς δεν μπορεί να μου απαγορεύσει να κοιτάω! Κανείς δεν μπορεί  να με διατάξει να κλείσω  τα μάτια μου! Μου αρέσει να σε κοιτάω  και δες...το κάνω  αυτήν τη στιγμή!".


      Ο Raweno θύμωσε πολύ με τα λόγια της κουκουβάγιας. Την άρπαξε και της έχωσε τον λαιμό μέσα στο σώμα της! Την ταρακούνησε, μέχρι που τα μάτια της έγιναν μεγάλα και τρομαγμένα. Τέλος, της άρπαξε τα αυτιά κάνοντας τα να προεξέχουν από τις δύο πλευρές του κεφαλιού της.
"Ορίστε", της είπε. "Αυτό θα σου γίνει μάθημα! Τώρα δεν θα μπορείς να γυρίζεις τον λαιμό σου για να βλέπεις πράγματα που δεν πρέπει! Έχεις μεγάλα αυτιά για να ακούς, όταν κάποιος σου λέει ότι δεν πρέπει να κάνεις κάτι! Αν και έχεις μεγάλα μάτια, δεν θα μπορείς να με βλέπεις, αφού θα ξυπνάς μόνο την νύχτα, ενώ εγώ εργάζομαι την ημέρα. Όσο για τα φτερά σου, δεν θα είναι κόκκινα σαν του καρδινάλιου, αλλά γκρι!" και λέγοντας το τελευταίο έτριψε όλο το σώμα της κουκουβάγιας με λάσπη.
"Αυτά έγιναν ως τιμωρία για την ανυπακοή σου!", της είπε και την άφησε να πετάξει μακριά.

      Αφού τακτοποίησε το αυθάδικο πουλί, ο Δημιουργός γύρισε να ολοκληρώσει το κουνέλι, που είχε αφήσει στην μέση. Το κουνέλι, όμως, φοβήθηκε τόσο από τον θυμό του Raweno, που έφυγε τρέχοντας. Έτσι, το κουνέλι έμεινε ανολοκλήρωτο, με τα πίσω του πόδια μόνο να είναι μακριά και χωρίς τα αιχμηρά δόντια και νύχια που είχε ζητήσει. Επίσης, από τον φόβο που ένοιωσε κατά την διάρκεια της δημιουργίας του, φοβάται μέχρι σήμερα σχεδόν τα πάντα. Είναι σίγουρο, ότι αν δεν είχε τρέξει τότε, θα ήταν ένα τελείως διαφορετικό ζώο.

      Όσο για την κουκουβάγια, έμεινε όπως την έφτιαξε ο Δημιουργός πάνω στον θυμό του. Με κοντό λαιμό, μεγάλα μάτια και αυτιά που προεξέχουν από τα πλάγια του κεφαλιού της.

Και το κυριότερο?.....Κοιμάται όλη την ημέρα και ξυπνάει τα βράδια...

       Και για να επανέλθω στον εν λόγω διαγωνισμό: Στην αρχαία λαογραφία πολλών πολιτισμών, οι κουκουβάγια αποτελεί το σύμβολο της μαγείας ( μαζί με τις νυχτερίδες και τις γάτες ). Για μια Fairy Witch apinkdreamer, λοιπόν, ποιο άλλο σοφό ζωάκι θα ταίριαζε, νομίζετε, περισσότερο παρά αυτό.....

                        Πίνακας με καρφάκια και χρυσοκλωστές....( διαστάσεις 25x35 ).


12 σχόλια :

  1. εισαι απιστευτη και τοσο ευφανταστη!!!!!
    σε ευχαριστω πολυ πολυ πολυ!!!!
    ειναι τελειο!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Με σκλαβώνεις!!!!!!! Χαίρομαι πολύ με τη χαρά σου!!!! Εγώ σ΄ευχαριστώ! Ο διαγωνισμός σου ήταν πρόκληση για μένα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. woooooooooooooow!!!!!!!!!!!!! απίστευτη η μάγια η κουκουβάγια!!!κι αυτό στο λέει η άλλη η μάγια χαχαχα!!!!! είσαι χρυσοχέρα!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Αν και οι γάτες δεν τα πάνε και πολύ καλά με τα πουλιά,σ΄ευχαριστώ πολύ-πολύ για τα καλά σου λόγια..γατούλα Maya!!!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Μου αρέσει πολύ αυτή η τεχνική!Μπορεί κανείς να κάνει απίστευτα πράγματα , σαν το δικό σου!!!Καλή επιτυχία !!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Χρυσάνθη και Βίκυ, σας ευχαριστώ πολύ για τα σχόλιά σας. Η παρουσία σας με τιμά και ο ενθουσιασμός και τα καλά σας λόγια είναι η καλύτερη επιβράβευση για ΄μένα...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Καλώς σε βρίσκω.Η αλήθεια είναι πως δυσκολεύτηκα γιατί στο προφίλ σου δεν βγαίνει το σπιτάκι σου.Αλλά όλα εντάξει πια...
    Άψογη δημιουργία!!! Εύχομαι ακόμη περισσότερες και ονειρικές!
    Καλό μήνα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Μ άρεσε πολύ ο μύθος που δεν ήξερα και η δημιουργία σου με εντυπωσίασε ακόμα μία φορά.
    Ξανά φιλί!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Βιολέτα, καλώς όρισες!!!! Λυπάμαι που σε παίδεψα λιγάκι, αλλά υπόσχομαι να επανορθώσω με όσα θα ανακαλύπτεις εδώ, στην πορεία!

    Χαρά, κρατάω..με χαρά το φιλί και ανταποδίδω! Κατάφερα να σε εντυπωσιάσω??? Μετά από τόόόόσο καλά λόγια, κάνε τα 2 τα φιλιά!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. ΚΑΛΟ , ΠΟΛΥ ΚΑΛΟ!!!!!!!!!
    ΚΑΙ Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΚΑΙ Η ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ!!!!!!!
    ΟΠΩΣ ΒΛΕΠΕΙΣ ΕΔΩ ΕΙΜΑΙ ΑΚΟΜΗ!!!!
    ΘΑ ΦΑΜΕ ΤΙΠΟΤΑ;
    ΠΕΙΝΑΣΑ!!!!!!!!!!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Η φαντασία δεν έχει ηλικία. Και τα όνειρα είναι για πάντα. Εάν μπορείς να τ΄ονειρευτείς, μπορείς και να το κάνεις.