22 Ιουνίου 2017

Σοφία, η σοφή.


     Είναι, ίσως τα μεγάλα της μάτια και το μονίμως "σοβαρό" ύφος που την κάνουν να μοιάζει σκεπτική και σεβάσμια. Κι έτσι, μέσα από λαϊκούς θρύλους και διηγήσεις η κουκουβάγια είναι το σοφό πουλί της νύχτας. Δυστυχώς, η πραγματικότητα τοποθετεί τις κουκουβάγιες στο αντίθετο άκρο των έξυπνων πουλιών και στη θέση της γλαύκας βάζει τον κοινό μας κόρακα, ένα από τα εξυπνότερα και πλέον σοφά πουλιά του ζωικού βασιλείου.


     Η κουκουβάγια αποτελεί σύμβολο σοφίας και σύνεσης. Στην ελληνική μυθολογία λέγεται ότι η θεά Αθηνά, η θεά της φρόνησης, εντυπωσιάστηκε από τα μεγάλα μάτια και την σοβαρή της εμφάνιση. Έκτοτε, είναι το αγαπημένο πουλί και έμβλημα της θεάς που την συντροφεύει σε πολλά αγάλματα και αποτελεί σύμβολο σοφίας και σύνεσης. Πολύ συχνά, η Αθηνά έπαιρνε τη μορφή της κουκουβάγιας όταν ήθελε να παρουσιαστεί στους ανθρώπους. Καθώς, όμως, η Αθηνά, εκτός από θεά της σύνεσης και της σοφίας, είναι και η θεά του πολέμου η κουκουβάγια έγινε ο προστάτης που συνόδευε τον ελληνικό στρατό στον πόλεμο. Εάν μια κουκουβάγια πετούσε πάνω από τους Έλληνες στρατιώτες πριν από μια μάχη, αποτελούσε σημάδι νίκης.


     Ωστόσο, σήμερα η κουκουβάγια έχει επικρατήσει, κατά γενική ομολογία, ως το πουλί της σοφίας και ως τέτοιο επιλέχθηκε σαν αποχαιρετιστήριο δώρο στους δασκάλους, για τη φετινή σχολική χρονιά που έληξε. Για την ευγένεια, την υπομονή και την αγάπη τους, από ένα μικρό ζουζούνι ένα μεγάλο "ευχαριστώ" από καρδιάς.

                                           

8 σχόλια :

  1. Πανέμορφες σοφές πλεκτές κουκουβάγιες! Ό,τι πρέπει για δώρο δασκάλων!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Τί όμορφες κουκουβαγίτσες!!! Είτε έξυπνες είτε όχι και τόσο, εμείς τις αγαπάμε και είναι τέλειες για χειροτεχνίες!! Φιλάκια πολλά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Τι γλυκα κουκουβαγακια ειναι αυτα;;;;
    Καλο σβ ευχομαι!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Εξαιρετική ιδέα, πανέμορφη δημιουργία!
    Καλό καλοκαίρι Μαριάνα μου!
    Φιλιά πολλά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Πολύ ωραίες οι δημιουργίες σου!
    Είναι τόσο όμορφο και ελπιδοφόρο να αναγνωρίζεται η δουλειά του δασκάλου σε όλες τις σχολικές βαθμίδες και να υπάρχει κοινή θέληση για καλή επικοινωνία και συνεργασία! Καλό καλοκαίρι να έχετε!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Θα τις λατρέψανε!! Αυτή είναι η τεχνική αμιγκουρούμι;;; Εχω την χαρά ν αχω από τα χεράκια σου μια ξεχωριστή πλεχτή καρδούλα!! Πόσο δύσκολο πρέπει να ναι κι όμως είναι κουκλίστικο το αποτέλεσμα!!
    Καλές δημιουργίες Μαριάννα μου!! Φιλάκια!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Η φαντασία δεν έχει ηλικία. Και τα όνειρα είναι για πάντα. Εάν μπορείς να τ΄ονειρευτείς, μπορείς και να το κάνεις.