2 Ιουνίου 2012

Ένας γυάλινος μικρόκοσμος.

      Στη σημερινή ανάρτηση σας έχω κάτι....διαφορετικό: Έναν κήπο κάτω από γυαλί, ή αλλιώς, ένα...terrarium! Το terrarium -ή γυάλινος κήπος- δημιουργεί ένα αυτόνομο περιβάλλον, το οποίο παράγει το δικό του κλίμα. Βασικές προϋποθέσεις για τη δημιουργία του είναι ένα γυάλινο δοχείο (ή από άλλο διαφανές υλικό, που να επιτρέπει την είσοδο του φωτός), με άνοιγμα τέτοιο ώστε να μπορούν να τοποθετηθούν τα φυτά και το χώμα μέσα σε αυτό και φυτά με τις ίδιες περιβαλλοντικές ανάγκες...
      Μέχρι εδώ όλα γνωστά, θα μου πείτε! Που είναι το...διαφορετικό που σας υποσχέθηκα? Για κοιτάξτε λίγο πιο προσεκτικά....Μπορείτε να καταλάβετε τι δοχείο χρησιμοποιήθηκε?





Ακόμα ΔΕΝ το ανακαλύψατε???.....

Καμένες λάμπες, φυσικά! Όσο μεγαλύτερη η διάμετρός τους, τόσο πιο ιδανικές. Αν, μάλιστα
διακοσμήσετε κατάλληλα το μικρό σας κήπο, έχετε ένα ξεχωριστό, πρωτότυπο δωράκι, στο οποίο -αν μη τι άλλο- θα εκτιμηθεί η...λαμπερή εφευρετικότητά σας! Συμφωνείτε?

    


    Θυμηθείτε μόνο: Το terrarium δεν έχει τρύπες αποστράγγισης, οπότε μικρά χαλικάκια μπορούν να χρησιμοποιηθούν ως υπόστρωμα, προκειμένου να προφυλαχθούν οι ρίζες των φυτών.
       Μέχρι την επόμενη φορά που θα τα ξαναπούμε, καλό και δημιουργικό μήνα και καλό καλοκαίρι να έχετε....


      Υ.Γ. Με αφορμή τις απορίες -αρχικά της Αθηνάς- στο σχολιασμό της παραπάνω ανάρτησης και κατόπιν των υπολοιπων κοριτσιών, επανέρχομαι για να βοηθήσω με τ΄ακόλουθα: 

  •  Πως αφαιρώ το εσωτερικό της λάμπας (χρησιμοποίησα έναν απλό βιδωτό λαμπτήρα πυρακτώσεως, οπότε θα αναφερθώ σ΄αυτόν):

                                                 
     Φορέστε υφασμάτινα γάντια εργασίας και προστατευτικά γυαλιά, για προστασία από τυχόν θραύσματα. Αρχικά, με ένα πενσάκι αφαίρεσα το πυράκι της επαφής στο πίσω μέρος της λάμπας. Εκμεταλλευόμενη το μικρό άνοιγμα που δημιουργήθηκε, συνέχισα να δουλεύω με το πενσάκι σπάζοντας και αφαιρώντας τα μαύρα πλαϊνά τοιχώματα
      Αφού καθάρισα τη μεταλλική βάση, με τη βοήθεια ενός κατσαβιδιού έσπασα το εσωτερικό στήριγμα γυαλιού που περιέχει τα λεπτά συρματάκια. (ανάμεσά τους και το νήμα βολφραμίου). Αναποδογυρίστε τη λάμπα να αποβάλετε το εσωτερικό της (αν δεν πέφτουν με ευκολία, χρησιμοποιήστε ένα μυτοτσίμπιδο για να τα τραβήξετε προς τα έξω).    

  • Όσον αφορά την κατασκευή του μικρού σας terrarium:
1. Πλένετε τη λάμπα σας καλά (ώστε να αποφύγετε στη συνέχεια τη δημιουργία βακτηριδίων).
2. Μην τοποθετήσετε το γυάλινο κήπο σας σε απ΄ευθείας έκθεση με τον ήλιο, γιατί μπορεί να κάψει τα φύλλα του φυτού σας που έρχονται σε άμεση επαφή με τα τοιχώματα της λάμπας.
3. Με τη βοήθεια ένος χωνιού, τοποθετήστε το είδος του χώματος που θα χρησιμοποιήσετε και το οποίο εξαρτάται από το είδος των φυτών που θέλετε να φυτέψετε (π.χ. οι κάκτοι απαιτούν αργιλώδες χώμα).
4. Μην ξεχάσετε -πριν το χώμα- να τοποθετήσετε τα χαλικάκια για την αποστράγγιση του νερού.
5. Μη βάλετε πολλά φυτά. Χρησιμοποίησα και πάλι τη βοήθεια του μυτοτσίμπιδου και αρκετή υπομονή, για να τοποθετήσω με προσοχή το στέλεχος του φυτού που επέλεξα στον λαμπτήρα (στην προκειμένη περίπτωση, ένα παχύφυτο που "πιάνει" και εύκολα στο φύτεμα).
6. Μιας και φτιάχνετε ένα τοπίο σε μικρογραφία, μπορείτε -αν θέλετε- να...παίξετε, προσθέτοντας μικρά ζωάκια ή άλλα αντικείμενα.
7.  Ένα φρεσκοφυτεμένο terrarium καλό είναι να τοποθετείται σ΄ένα σκιερό μέρος κατά την πρώτη εβδομάδα. Ωστόσο, και μετά από αυτό το χρονικό διάστημα, μην το εκθέτετε σε άμεση ηλιακή ακτινοβολία ή άλλη πηγή θερμότητας.
8. Ποτίζετε, καθαρίζετε το φυτό και γενικά του συμπεριφέρεστε, ανάλογα τις ανάγκες του, όπως κάνετε και για τα φυτά στις γλάστρες.
9. Φυτά που ενδείκνυται για terrarium?...κάκτοι, παχύφυτα, η αλόη, οι κρασούλες, οι εχεβέριες, κάποια είδη ορχιδέας, σέδα και σταπέλιες. (πηγή: http://sprouthome.stores.yahoo.net/testin.html). Στο παρελθόν, είχα χρησιμοποιήσει φυτά για ενυδρείο....
10.  Με όλα τα παραπάνω, ο μικρός μας γυάλινος κήπος αντέχει όσο....κι ένας κανονικός!

       Η λάμπα μου στο επάνω μέρος της έχει παραμείνει ανοιχτή. Το κορδόνι το έχω απλά τυλίξει περιμετρικά πάνω στη μεταλλική βάση και το έχω σταθεροποιήσει στο τελείωμά του με θερμόκολλα.
       Φυσικά, ούτε καν να σας περάσει από το μυαλό ότι μπορείτε να κάνετε το ίδιο με τις λάμπες “οικονομίας”, τις λεγόμενες και “πράσινες”, ή “εξοικονόμησης”, ή  “eco-friendly”, ή...όπως αλλιώς!!

       Φιλενάδες, ελπίζω να σας έλυσα τις όποιες απορίες. Αν, παρ΄όλα αυτά, υπάρχουν κι άλλες...εδώ είμαστε και πάλι!!!! Χαιρετώ σας με αγάπη!

42 σχόλια :

  1. ΒΡΕ ΘΗΡΙΟ!!!!!!!!!!
    ΤΙ ΩΡΑΙΑ ΤΑ ΕΚΑΝΕΣ!!!!!!
    ΜΠΡΑΒΟ!!!!!!!!
    ΔΗΛΑΔΗ ΜΑΖΕΥΟΥΜΕ ΚΑΙ ΛΑΜΠΕΣ;
    ΚΑΜΙΑ ΛΑΜΠΑ ΚΟΥΜΠΑΡΑ ΜΠΟΡΟΥΜΕ ΝΑ ΚΑΝΟΥΜΕ;
    ΦΙΛΑΚΙΑ ΚΑΙ ΚΑΛΟ ΜΗΝΑ!!!!!!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Πρωτότυπο και όμορφο !!
    Ερωτήσεις : Τη λάμπα πως την ανοίγεις ? Μετά εκεί που την κλείνεις βάζεις την κορδέλα? Πρέπει να βάλουμε μόνο συγκεκριμένο φυτό? Πόσο καιρό αντέχει ? Πώς ποτίζεται?

    Σαμιώτικες ευχές για καλό καλοκαιράκι

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. ΚΑΛΟ ΜΗΝΑ!!!
    ΕΧΩ ΜΕΙΝΕΙ ΑΦΩΝΗ .....ΔΕΝ ΤΟ ΠΙΣΤΕΥΩ ΤΙ ΣΚΕΦΤΗΚΕΣ.....ΜΠΡΑΒΟ ΣΟΥ...
    ΚΑΙ ΤΩΡΑ ΕΧΩ ΚΑΙ ΕΓΩ ΤΙΣ ΙΔΙΕΣ ΑΠΟΡΙΕΣ ΜΕ ΤΗΝ ΑΘΗΝΟΥΛΑ!!!ΦΙΛΑΚΙΑ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Μιλάμε για τη super ιδέα! Πώς το σκέφτηκες βρε παιδί μου..... είναι υπέροχο και για δώρο και για το σπίτι. Μπράβο σου....
    Καλό μήνα και φιλιά πολλά

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Εχω μείνει άφωνη με την εφευρετικότητά σου!!!!! Ομως έχω κι εγώ απορίες, όπως και η Αθηνά. Αντε για να προλάβουμε πριν τις αντικαταστήσουμε με τις οικολογικές που είναι εντελώς άκομψες! Καλό βράδυ να'χεις και καλό ξημέρωμα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Πρωτότυπη η ιδέα να χρησιμοποιηθούν οι λάμπες φωτισμού για terrarium.
    Καλό μήνα και σε σένα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Μα πόσο πανέμορφο μπορεί να είναι κάτι;;; Τόσο όμορφο!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. ΦΑ ΝΤΑ ΣΤΙ ΚΟ!!!!!!!!!!!!!!!!!
    ΘΑ ΣΥΜΦΩΝΗΣΩ ΜΕ ΤΗΝ ΡΕΝΑ,ΕΙΣΑΙ ΘΗΡΙΟ.ΚΑΙ ΕΓΩ ΕΧΩ ΤΙΣ ΙΔΙΕΣ ΑΠΟΡΙΕΣ ΜΕ ΤΑ ΚΟΡΙΤΣΙΑ ΚΑΙ ΜΙΑ ΑΚΟΜΑ ΑΠΟΡΙΑ,ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΤΟΣΟ ΜΕΓΑΛΕΣ ΛΑΜΠΕΣ;ΣΚΕΦΤΗΚΕΣ ΑΥΤΟ ΠΟΥ ΕΙΠΕ Η ΡΕΝΑ;ΕΝΑΣ ΚΟΥΜΠΑΡΑΣ ΙΣΩΣ;ΚΑΛΗ ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΓΛΥΚΙΑ ΜΟΥ,ΚΑΛΟ ΜΗΝΑ ΚΑΙ ΠΕΡΙΜΕΝΟΥΜΕ ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ.
    Υ.Γ ΟΤΑΝ ΚΑΝΩ ΤΟ ΚΡΑΣΙ ΘΑ ΣΟΥ ΠΩ.ΣΕ ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ ΠΟΛΥ.
    ΦΙΛΑΚΙΑ!!!!!!!!!!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Απλά απίστευτο!! Μα μέσα σε μια λάμπα?!?!? Πολύ πρωτότυπο!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Καταπληκτική η ιδέα σου!Πολύ ωραία ιδέα ανακύκλωσης υλικών.Θα προσπαθήσω να το φτιάξω.
    Καλό απόγευμα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. ΕΥΧΑΡΙΣΤΟΥΜΕ ΓΙΑ ΤΙΣ ΟΔΗΓΙΕΣ ΕΙΝΑΙ ΠΟΛΥ ΑΝΑΛΥΤΙΚΕΣ!!!
    ΘΑ ΤΟ ΠΡΟΣΠΑΘΗΣΩ...ΦΙΛΑΚΙΑ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Δηλαδή πρέπει να κάνουμε ταχυδακτυλουργικά!!!!Είναι φοβερή κι εντυπωσιακή ιδέα!!!Μας δείνεις πολλές οδηγίες,θα το προσπαθήσω.Φιλιά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. ΟΝΕΙΡΑΚΙ ΕΙΣΑΙ ΦΑΙΝΟΜΕΝΟ!!!!!ΤΕΛΕΙΟ ΕΙΝΑΙ ΜΠΡΑΒΟ ΣΟΥ ΕΠΑΘΑ ΠΛΑΚΑ ΔΕΝ Ο ΕΧΩ ΞΑΝΑΔΕΙ ΑΥΤΟ!!!!ΠΟΛΥ ΟΜΟΡΦΑ!!!ΝΑ ΕΙΣΑΙ ΚΑΛΑ ΚΑΙ ΚΑΛΟ ΜΗΝΑ ΚΑΙ ΣΕ ΣΕΝΑ .ΦΙΛΑΚΙΑ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. ειναι απιστευτες!!!τι τελεια ιδεα!!!!μπραβο!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. Μωρό
    ΘΑΥΜΑΖΩ την εφευρετικότητα και την υπομονή σου για πολλοστή φορά. Παρόλες τις αναλυτικότατες οδηγίες,δε θα το τολμήσω,μεσ την ώρα να κόβω χέρια είμαι,άσε που θέλω χώρο-αλάνα να δουλέψω!Ετσι μένω να θαυμάζω τα κατορθώματα του τέκνου με υπερηφάνεια
    ΚΑΛΟ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙΙΙΙΙΙΙΙΙΙΙΙΙΙΙΙΙΙΙΙΙΙ
    Φιλάκιαααααααααααααααααααααααααα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. ¸.•°`♥✿⊱╮
    Que arranjo bonito!
    Bem trabalhado!
    Boa semana!
    Beijinhos.
    Brasil
    ¸.•°`♥✿⊱╮

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  17. ΠΑΡΑ ΠΟΛΥ ΟΜΟΡΦΟΣ Ο ΓΥΑΛΙΝΟΣ ΚΗΠΟΣ ΣΟΥ!!!!ΠΑΝΕΜΟΡΦΗ Η ΙΔΕΑ ΣΟΥ ΚΑΙ ΠΡΩΤΟΤΥΠΗ!!!!!
    ΚΑΛΗ ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΚΑΙ ΝΑ ΕΧΕΙΣ ΜΙΑ ΟΜΟΡΦΗ ΕΒΔΟΜΑΔΑ!!!!ΦΙΛΙΑ!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  18. Ωωωωω! Τι όμορφα!!! Καλή συνέχεια και καλή εβδομάδα! Φιλιά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  19. Xαίρομαι που θα τα λέμε...
    ωραίο το μπλογκ σου!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  20. * Rena μου...λάμπα-κουμπαρά δεν ξέρω κατά πόσο είναι εφικτό να φτιάξω, επειδή το γαλί είναι λεπτό και σπάει εύκολα! Ωστόσο, κράτα εσύ στα υπ΄όψη την ιδέα της ανακύκλωσης των λαμπτήρων...για μελλοντική πρό(σ)κληση!!! Φιλιά πολλά, ζουζούνα φιλενάδα!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  21. * Αθηνά μου, ελπίζω να σου έλυσα τις απορίες. Ανταποδίδω τις ευχές σου για ένα πολύ όμορφο καλοκαίρι!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  22. * Nena μου, σε κάλυψα? Δεν είναι τίποτα δύσκολο...δοκίμασε να το φτιάξεις και θα δεις! Φιλιά, κοριτσάκι!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  23. * Φιλία, σ΄ευχαριστώ για την επίσκεψη, αν και φορτωμένο το πρόγραμμά σου. Σχετικά με την ανακύκλωση των λαμπτήρων θ΄ακολουθήσουν και κάποια άλλα που έχω κατά νου, στο μέλλον. Καλό μήνα, με ακόμα περισσότερες επιτυχίες, σου εύχομαι!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  24. Pepi και για ΄σένα οι διευκρινήσεις, καλή μου! Όμορφες δημιουργίες εύχομαι :0)!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  25. * para-kelsoscooks, πίστεψέ με μπορούν να χρησιμοποιηθούν για πολλά ακόμα πράγματα! Καλό μήνααααα!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  26. * Konstantina X., μέρες τώρα δεν μπορώ να μπω στο blog σου...άλλαξες κάτι?? Χαίρομαι πολύ που σου αρέσουν!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  27. * Giasmin, δεν νομίζω ότι είναι καλή ιδέα για κουμπαράς (εκτός αν υπάρχει κάποια τροποποίηση που μπορώ να κάνω και που δεν μου έχει περάσει μέχρι τώρα από το μυαλό) και το γιατί, το εξηγώ στο σχόλιο της Ρένα. Καλό μήνα και σ΄ευχαριστώ κι εγώ πολύ-πολύ :0)!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  28. * Ελμιράκι, αλήθεια σου αρέσουν? Πόσο πολύ χαίρομαι, κουκλίτσα!!!!! Να είσαι καλά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  29. * Αναστασία, μέσα σε μια λάμπα...αυτά και πολλά ακόμα! Λίγη υπομονή και θα επανέλθω στο ίδιο θέμα! Φιλιά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  30. * wild rose, καλώς όρισες! Και βέβαια να το φτιάξεις! Εύκολο και εντυπωσιακό! Καλό σου απόγευμα και για οποιαδήποτε απορία σου, μη διστάσεις...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  31. * Anna...όχι και ταχυδακτυλουργικά! Δεν είναι όσο δύσκολο νομίζεις...ξεκίνα το και θα με θυμηθείς! Πολλά φιλάκια!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  32. * Νασουλίνι μου, δεν είμαι φαινόμενο γλυκιά μου! Λίγο...φευγάτη..ίσως, ώρες-ώρες, αλλά τίποτα παραπάνω!! Πολύ χαίρομαι που σου άρεσαν τόσο! Καλό μήνα και σ΄ευχαριστώ πολύ που ήσουν εδώ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  33. * apinkdrreamer...σ΄ευχαριστώ πάρα πολύ, νεραϊδένια μαγισσούλα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  34. * Χαρά...αγαπημένε Γκρινιάρη, δεν είναι τόσο επικίνδυνο και επίπονο, όσο νομίζεις!! Πες ότι...βαριέσαι τώρα να μπλέκεις και άσε τις δικαιολογίες περί...αλάνας και πιθανών ατυχημάτων!!!!! χαχαχαχα!! Πόσο λατρεύω να σε πειράζωωωωωωω!!!...Πειράζει??? Τεράστιο φιλί κι από ΄μένα!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  35. Μιλάμε για απίθανη ιδέα , σούπερ πρωτότυπη!!!Τον έφτιαξες πολύ όμορφο τον γυάλινο κόσμο σου!!! Σκέτος ονειρόκοσμος!!!!!Φιλάκια πολλά!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  36. * Magia da Ines...estou muito satisfeito que queridos! Boa tarde e boa semana!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  37. * fotolaboda1 και Marie, καλή εβδομάδα και στις δυο σας!! Σας ευχαριστώ πάρα πολύ για τα σχόλιά σας :0)!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  38. * lampros...κι εγώ χαίρομαι που σε βρήκα! Καλώς ήλθες και θα τα λέμε πλέον συχνά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  39. * Χρυσάνθη, είσαι η πιο γλυκιά..γιαγιούλα του κόσμου!! Πάντα με το γλυκό λόγο περνάς από ΄δω!!!! Σ΄ευχαριστώ τόόόσο πολύ κι άλλο τόσο!!!! Φιλάκια!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  40. Πωπω εκπληκτική ιδέα, πολύ μου αρέσει! Αλλά μια που από κηπουρική δεν σκαμπάζω μία, θα βάλω κάποιον να μου το κάνει, χιχι! Τέλειο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  41. καλά εσύ δεν παίζεσαι φιλενάδα!!!τι απίθανες κατασκευές που φτιάχνεις!!!πολύ ρομαντικό το αποτέλεσμα!!μπράβο σου κοριτσάκι μου!!!!!!!!!!!!πάρα πολλά γατοφιλάκια!!!μιάου!!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Η φαντασία δεν έχει ηλικία. Και τα όνειρα είναι για πάντα. Εάν μπορείς να τ΄ονειρευτείς, μπορείς και να το κάνεις.