7 Μαΐου 2016

Μπουγιουρούμ (Ορίστε)!


     Χειροποίητα κοφτά κεντητά τραπεζομάντιλα πάνω σε βαριά ξύλινα τραπέζια, βελούδινες πάντες στους τοίχους, σερβάντες με τα γυαλικά της γιαγιάς και τα κρυστάλλινα ποτήρια για τέτοιες περιστάσεις, ασημένια σερβίτσια, βαζάκια με δαντέλες και κορδελάκια για τα γλυκά του κουταλιού - σταφύλι, συκαλάκι και σιροπιαστό κυδώνι, όλα με αμύγδαλο - μπουφές με αχνιστό πολίτικο χαλβά πασπαλισμένο με μπόλικη κανέλα, μοσχοβολιστός ελληνικός καφές σε περίτεχνα πορσελάνινα φλιτζάνια, λικέρ βύσσινο, μαστίχα ή τριαντάφυλλο, με συνοδεία λουκουμιού.


     Τα δε τραπέζια, ακόμα και τα καθημερινά, γεμάτα με λογιών-λογιών φαγητά και μεζέδες. Πεντανόστιμα όλα πάντα, γεμάτα αρώματα και χρώματα από τα μπαχάρια της Πόλης, αλλά κι από εκείνο το μυστικό μπαχάρι: την αγάπη. Αν έκανες το λάθος και δεν έτρωγες ικανοποιητική ποσότητα, η οικοδέσποινα το εκλάμβανε ως ντροπή... Αυτό ήταν το καλωσόρισμα των γυναικών της Πόλης και όσων οι ρίζες κρατούν από τα μέρη εκείνα, το γνωρίζουν και το τηρούν ευλαβικά από γενιά σε γενιά.

     Με αφορμή το 2o secret spring circle και τη μυστική ανοιξιάτικη ανταλλαγή δώρων με θέμα το καλωσόρισμα, η αγαπημένη Αλεξάνδρα μας καλεί να εμπνευστούμε από αυτό. Να υποδεχτούμε, να αποδεχτούμε, να καλοδεχτούμε. Στο σπίτι μας, στην καρδιά μας, στα όνειρά μας. Τον διπλανό μας, τον ξένο, τον άγνωστο, το φτωχό, τον πληγωμένο. Και να του προσφέρουμε, να ευχηθούμε, να του σταθούμε. Κι ακόμα, κάτι πιο προσωπικό. Να καλοδεχτούμε στα άδυτα της ψυχής μας αυτόν που είναι ο δικός μας άνθρωπος. Σε υποδέχομαι  ξανά στο σπίτι μου, εσένα, που μαλώσαμε. Σε αποδέχομαι, εσένα, που μοιάζεις λίγο περίεργος, αλλά μπορεί να γίνουμε φίλοι.


     Και όπως έγραψε ο Χόρχε Λουίς Μπόρχες: "Δεν μπορώ να αποτρέψω τις οδύνες σου, όταν κάποιες θλίψεις σου σκίζουν την καρδιά, όμως μπορώ να κλάψω μαζί σου και να μαζέψω τα κομμάτια της για να την φτιάξουμε ξανά πιο δυνατή. Δεν μπορώ να σου πω ποιος είσαι, ούτε ποιος πρέπει να γίνεις. Μόνο μπορώ να σ' αγαπώ όπως είσαι και να είμαι φίλος σου... Ας βελτιώσουμε τις σχέσεις με τους άλλους. Να αρπάζουμε τις ευκαιρίες. Να ακούμε την καρδιά μας. Να εκτιμούμε τη ζωή". 

     Ο μυστικός μου αποστολέας είναι ένα πολύ αγαπημένο παρεάκι, που έχουμε, καρμικά, όπως επισήμανε και η ίδια, "συναντηθεί" ξανά σε παλαιότερη μυστική ανταλλαγή (μιλάμε για... μεγάλο μυστήριο, γενικά, στη σχέση μας!). Η χαρά μου ήταν μεγάλη όταν παρέλαβα το δέμα αναγνωρίζοντας τα στοιχεία του! Ήμουν σίγουρη πως ό,τι κι αν περιελάμβανε το περιεχόμενό του, θα ήταν σίγουρα ιδιαίτερο και ξεχωριστό όσο και η ίδια! Φυσικά, δεν είχα άδικο:


     Και βιβλίο και ανοιξιάτικη καρτούλα και μπρελοκάκι!!! Είναι, δε, συγκινητικός ο τρόπος σκέψης της, μιας και και το μπρελόκ έχει το γράμμα "Ο" από το Onirokosmos! Με χαμογελάκι! Αχ! Αλήθεια σας λέω, το λάτρεψα με την πρώτη ματιά!

     Το δικό μου καλωσόρισμα έχει χρώμα κόκκινο: της αγάπης, του πάθους, της ενότητας... Πεταλούδες, για να θυμίζουν το προσωρινό και το εφήμερο... Τριαντάφυλλα, γιατί ο κόσμος μπορεί να είναι τόσο όμορφος και απλός...
     

     Όσο για το μυστικό μου ταίρι...? Σσσ! It's a secret!

40 σχόλια :

  1. Το μπρελόκ δεν είναι απλά Ο, είναι χαμογελαστό Ο! Είναι υπέροχο!!!
    Ωστόσο, από την πρώτη παράγραφό σου ήδη, με είχες προδιαθέσει πολύ ευχάριστα για αυτό που θα ακολουθούσε!!
    Μαριανάκι μου, ένιωσα πολύ όμορφα και διαβάζοντάς σε και βλέποντας το όμορφο πακετάκι της Πέτρας μας! (Εμπνευσάρα που είχε η Αλεξάνδρα μας πάλι!)
    Και το δικό σου όμως, με έχει ιντριγκάρει! Πού θα πάει? Όλο και κάπου θα το πάρει το μάτι μου στη γειτονιά!
    ;-)
    ΣΣΣΣΣΣΣΣΜΟΥΤΣ πολλά, κούκλα μου! Καλό βραδάκι!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. "Εμπνευσάρα", δεν λες τίποτα!!! Με μία Πέτρα και έναν... κλειστό φάκελο, ποτέ μη στοιχηματίσεις για το περιεχόμενό του!!!
      Τεράστιο φιλί, κοριτσάκι μου!! Καλό υπόλοιπο εβδομάδας!

      Διαγραφή
  2. Τι έκανες; Άναψες το φυτίλι και έφυγες;;;; Κι αρχίζω εγώ τώρα να υποθέτω διάφορα που μπορεί να έφτιαξες και σταματημό δεν έχω!

    Όταν το διαβάσεις, αν μπορείς, γράψε για το βιβλίο. Όχι ότι ξέρω καλά το φενγκ σούι από την καλή, αλλά να πάρω μια ιδέα και για την ανάποδη πλευρά του!
    Τι ωραίο το μπρελοκάκι! Για να σε καλοσωρίζει το σπίτι χαμογελαστό κάθε φορά που ανοίγεις με αυτό την πόρτα του!
    Διακρίνονται τα χρώματα της κάρτας: υπέροχα και... λαχταριστά!

    Όλα τα δωράκια σου να τα χαρείς! Κι έχουν και καλή... αύρα, αφού στα έστειλε η Πέτρα!

    Ωραία η ιδέα για τα τραπεζώματα των γυναικών της Πόλης! Ιδιαίτερα και χαρακτηριστικά. Μπορεί βαριά, μπορεί λίγο... καταπιεστικά. Πάντα όμως καμωμένα με ένα υλικό: την αγάπη, για το φαγητό και τους καλεσμένους!

    Σε ευχαριστώ πολύ που πήρες μέρος! Και με τον τρόπο που πήρες!
    Γνωριστήκαμε καλύτερα κι αυτό είναι σημαντικό για μένα!
    Καλή Κυριακή εύχομαι, Μαριάννα μου!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Φυτίλι??? Εγώ??!! Από που το συμπεραίνεις, άραγες, αυτό????? χαχαχαχα!! Λιγάκι υπόμονη, λέμε!
      Σ΄ευχαριστώ πάρα πολύ που μ΄έβαλες στο παιχνίδι σου! Ήταν απόλαυση το ταξίδι του και τα όσα ανακάλυψα μέσα από αυτό! Να είσαι καλά, Αλεξάνδρα μου!

      Υ.Γ. Θα γράψω ευχαρίστως για το βιβλίο και θα σε ενημερώσω.

      Διαγραφή
    2. Αλεξάνδρα μας σπάνια, ευχαριστούμε πάρα πολύ για την όμορφη ιδέα σου! ❤❤

      Διαγραφή
  3. Θα έγραφα ωωωωωω αλλά εδώ ταιριάζει το οοοοοοοοοο!!!!! 💓💟💝💕💞❤💜😻🐱🌈

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Ακούγεται τόσο λαχταριστό το καλωσόρισμά σου με άρωμα της Πόλης και έτσι θα πρέπει να μοσχοβολά η ψυχή μας και να καλοδέχεται τους φίλους του !!
    Η Πέτρα είναι ξεχωριστή από μόνη τρης και ναι έχω την τύχη να την συναντώ !! Καλή συνέχεια με ότι κάνεις !!! Σε φιλώ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Νικόλ μου, τα είπες όλα! Φυσικά και έτσι πρέπει να είναι το καλωσόρισμα!
      Όσον αφορά την Πέτρα μας, αξία... ανεκτίμητη! Σε φιλώ!

      Διαγραφή
  5. Όμορφο το καλωσόρισμα σου και το δωράκι σου τέλειο, να είσαι καλά να το χαρείς.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Αυτό κι' αν ήταν καλωσόρισμα!!!! Πληθωρικό και... χορταστικό. Με λίγα λόγια Πολίτικο!
    Τα δώρα σου υπέροχα και ιδιαίτερα, σαν την αποστολέα. Να τα χαρείς.
    Φιλάκια πολλά

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Μας καλωσόρισες με απίστευτη γλύκα και θαύμασα τις ομορφιές που σου έστειλε η Πέτρα, αλλά πήρα και μια ιδέα από αυτό που έστειλες εσύ κι ανυπομονώ να δω τι είναι και ποια τυχερή θα το λάβει...
    Πολύ μου άρεσε το μπρελόκ, αλλά και το βιβλίο όπως βλέπω θα είναι πολύ ευχάριστο!
    Φιλιά πολλά και να χαρείς τα δώρα σου!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Μαρία μου, νομίζω ότι θα έχεις ήδη ανακαλύψει, πλέον, το μυστικό μου ταίρι, στη σχετική ανάρτησή της. Υποσχέθηκα και στην Αλεξάνδρα να σας.. διαφωτίσω σχετικά με το περιεχόμενο του βιβλίου της Πέτρας μας, λίαν συντόμως! Αναμείνατε, λοιπόν, μέχρι νεωτέρας!
      Ευχαριστώ πάρα πολύ, μα πάρα πολύ, για το γλυκό σου σχόλιο!

      Διαγραφή
  8. Το περσινό μου ταίρι...ξέρει να διαλέγει δωράκια.
    Φιλάκια!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Πραγματικά πολύ ωραίο!!!!! Φιλάκια πολλά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Μούρλια καλωσόρισμα Μαριάννα μου, μπερικέτικο!! Εναλλακτική κι ιδιαίτερη πάντα η Πέτρα μας!! :))
    Να τα χαρείς τα υπέροχα δωράκια σου!!! Φιλάκια ολόγλυκα!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Γεια σου γλυκιά μου Μαρλέν! Η Πέτρα ξέρει να μας ξαφνιάζει όλους ευχάριστα! Κάποιοι τυχεροί το έχουμε ήδη διαπιστώσει από πρώτο χέρι! Καλή Κυριακή, κοριτσάκι και σ΄ευχαριστώ πολύ-πολύ!

      Διαγραφή
  11. ❤❤❤
    Βασικά, εκτός από εσένα, έχω κι άλλα "κάρμα" εδώ μέσα και βρίσκονται στους σχολιαστές! Αχαχαχα! Μα τι γίνεται τέλος πάντων βρε κορίτσια; Όντως, με μερικές από εσάς, οι δρόμοι μας συναντούνται μέσω ταχυδρομικών περιστεριών! Με άλλες πάλι, συναντιούνται live, με τα ίδια καρμικά αποτελέσματα!!! Γλυκιά μου Μαριάννα, οκ, μόλις είδα το μπρελόκ, ήξερα ότι ήταν προορισμένο για τον δικό σου και μόνο Ο-νειρόκοσμο! Επίσης, δεν σου κρύβω ότι και μόνο που με ταξίδεψες τόσο νοσταλγικά σε μια από τις πιο ωραίες πόλεις που έχω δει στην ζωή μου -την Πόλη!- με έκανε ακόμα πιο χαρούμενη :) Ο τρόπος δε που μας περιέγραψες τα καλούδια τής Πόλης, γέμισε τα ρουθούνια μου αρώματα! Σε ευχαριστώ πάρα πολύ για όλα αυτά και φυσικά..ετοιμάσου να ανταμώσουμε και πάλι, αγά ή γρήγορα, είναι σίγουρο αυτό! Την αγάπη μου και να είσαι πάντα καλά! ❤

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Κοίτα να δεις εσύ είχες την Μαριάννα σαν ταίρι και η Μαριάννα εμένα. Καρμική κατάσταση...δια της πλαγίας οδού...χαχα!

      Διαγραφή
    2. Πετράδι μου, το εμπέδωσα το... "καρμικό" σου, μιας και υπάρχουν καρδούλες σου ολούθε! χαχαχαχαχα!! Θα στο ξαναγράψω κι ας γίνω γαρφική: με συγκίνησες, με εξέπληξες, με έκανες να χαμογελάσω πλατιά, με ενθουσίασες, με εντυπωσίασες με την ευρηματικότητά σου! Για όλα αυτά, ένα ευχαριστώ είναι λίγο! Ωστόσο, σ΄ευχαριστώ πάρα πολύ από καρδιάς!
      Τεράστια αγκαλιά κι ολόγλυκο φιλί! Να είσαι καλά, μάτια μου!

      Διαγραφή
  12. Μαριάννα μου για μένα κτυπούσε η καμπάνα στην τελευταία παράγραφο ε;
    Υπέροχα τα δωράκια σου, σήμερα τα έλαβα και θα κάνω ανάρτηση.
    Σε ευχαριστώ πάρα πολύ.
    Φιλάκια!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Να τα χαρείς με την ψυχή σου, Ελένη μου! Καλή συνέχεια σε ό,τι κι αν κάνεις!

      Διαγραφή
  13. Έχει γούστο το κορίτσι μας! Το ξέρω από πρώτο χέρι ☺
    Σχολίασα και το μεσημέρι αλλά σήμερα κάτι γίνεται στον μπλόγκερ!
    Να τα χαρείς τα δωράκια σου κοριτσάρα μου!
    Πολλά φιλιά :)))

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Όχι μόνο έχει γούστο, αλλά είναι και ιδιαίτερο... όπως εκείνη, άλλωστε! Πολλά φιλιά, Πριγκιπώ μου! Καλή Κυριακή να έχεις! Σ΄ευχαριστώ πάρα πολύ!

      Διαγραφή
  14. Κάθε καλοσόρισμα που βλέπω σ΄αυτη την ανταλλαγή, όπως και το δικό μου που το έχω στα χέρια μου είναι τόσο όμορφα και τόσο ταιριασμένα με τους παραλήπτες που φανερώνουν τη σκέψη, τη φροντίδα και την αγάπη αυτών που τα έφτιαξαν και τα έστειλαν! Με γεια τα δωράκια, είναι πραγματικά ξεχωριστά!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Όμορφα δώρα, από όμορφους ανθρώπους! Είναι πραγματικά συγκινητική η φροντίδα, οι σκέψεις και η αγάπη αυτών που τα έστειλαν! Αυτό είναι, άλλωστε, που τα κάνει τόσο ξεχωριστά και ιδιαίτερα!
      Να χαρείς κι εσύ τα δωράκια σου, Νίκη! Λάτρεψα την παραλαβή σου και με συνεπήρε η δική σου υπέροχη δημιουργία!
      Να είσαι καλά, με μία εξίσου φανταστική και δημιουργική συνέχεια!

      Διαγραφή
  15. Εξαιρετικό το Πολίτικο καλωσόρισμα, μυρωδάτο, μεγαλόπρεπο, πληθωρικό....και τα δώρα σου από το ξεχωριστό μυστικό σου ταίρι, ιδιαίτερα και πολύ "ψαγμένα"...Να τα χαρείς και να απολαμβάνεις κάθε στιγμή τα αόρατα κύματα της θετικής αύρας που εκλύουν...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Σ΄ευχαριστώ, Κλαυδία μου, για όλα! Τίποτα πιο ξεχωριστό, όμως, από το δικό σου καλωσόρισμα, που δημιουργεί γλυκιές αναπολήσεις σε ζεστές οικογενειακές στιγμές και όμορφα συναισθήματα.
      Σ΄ευχαριστώ για τις ευχές !!! Φιλιάααα

      Διαγραφή
  16. Ονειρεμένο καλωσόρισμα, πανέμορφα τα δωράκια!

    Πολλή αγάπη και φιλάκια!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Πολλά φιλιά, σ΄ευχαριστώ πάρα πολύ, Μαίρη μου! Την αγάπη μου!

      Διαγραφή

Η φαντασία δεν έχει ηλικία. Και τα όνειρα είναι για πάντα. Εάν μπορείς να τ΄ονειρευτείς, μπορείς και να το κάνεις.