5 Φεβρουαρίου 2013

Αίας, ο βαφέας.

     
      Βαφέας < αρχαία ελληνική βαφεύς: Αυτός που βάφει, συνήθως κατ΄επάγγελμα, κυρίως μέταλλα, αυτοκίνητα ή υφάσματα. Για τους βαφείς κτηρίων είναι συνηθέστερη η ονομασία ελαιοχρωματιστής, ή -κοινά- μπογιατζής.


      Μπογιατζής: Οι μπογιατζήδες έβαφαν βαμβακερά και μάλλινα νήματα, πατητές και πατανίες, χιράμια και άλλα. Χρησιμοποιούσαν, κυρίως, φυτικά χρώματα, χωρίς ωστόσο να αποκλείονται και αυτά του εμπορίου. Ειδικά για ο κόκκινο χρώμα, χρησιμοποιούσαν ριζάρι και για ακόμα πιο σταθερή βαφή, βελανιδόκουπες.


      Ελαιοχρωματιστής: Βαφέας ειδικός στον ελαιοχρωματισμό.

       

      Έμπειρος ελαιοχρωματιστής-μπογιατζής-βαφέας εξελιγμένων τεχνοτροπιών, χρωματίζει όνειρα...μπογιατίζει κόσμους... "παίρνει φως απ΄τον ήλιο και βάφει την αγάπη"... Διώχνει τα μαύρα και τα γκρίζα, καλύπτοντας με λευκό και τα πιο βαθιά σκοτάδια. Επαγγελματίας με υπευθυνότητα, συνέπεια, καλαισθησία, με σημασία στη λεπτομέρεια και ακρίβεια στην τεχνική του. Για περισσότερες πληροφορίες, παρακαλώ όπως επικοινωνήσετε με τον Αία, τον βαφέα......

Γλωσσάρι

πατανία (η) ουσ. (πληθ. οι πατανίες): κουβέρτα, βελέντζα
πατητές: υφαντά κλινοσκεπάσματα
χιράμι: υφαντό λεπτό κλινοσκέπασμα
Ριζάρι (αγριοριζάρι, σχοινοβάφιο, αγριοβάφιο, αλιζάρι, ερυθρόδανο...κ.λ.π.): Φυτό με μια κόκκινη χρωστική εντοπισμένη στις ρίζες του, η οποία ξηραίνεται στη σκιά και στη συνέχεια μετατρέπεται σε σκόνη. Η σκόνη αυτή με στύψη χρησιμοποιείται για την παρασκευή διαλύματος, μέσα στο οποίο βάφονται τα μάλλινα.

Πηγές: εδώ κι εδώ.

40 σχόλια :

  1. "παίρνει φως απ΄τον ήλιο και βάφει την αγάπη"
    (κ' του λες... πως σ'αρέσει!!!)
    ;-)
    ΆΨΟΓΟΣ ο Αίας!!!
    Φιλάκια!!!
    Καλό μήνα!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. ΔΕΝ ΜΑΣ ΔΙΝΕΙΣ ΚΑΙ ΤΟ ΤΗΛ ΤΟΥ ΚΑΛΟΥ ΚΑΚΟΥ;
    ΚΟΥΚΛΟΣ Ο ΑΙΑΣ Ο ΒΑΦΕΑΣ!!!!!!!
    ΠΩΣ ΤΑ ΛΕΣ ΜΑΡΙΑΝΑ ΜΟΥ!!!!!!
    ΠΟΛΛΑ ΦΙΛΙΑ!!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Ο Αίας είναι πολύ χρήσιμος αφού βάφει τα γκρίζα και τα μαύρα με πιο φωτεινά χρώματα.
    Καλό βράδυ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Πολύ όμορφος ο Αίας ο βαφέας και πολύ καλές πληροφορίες

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Τέλειος ο Αίας.
    Είναι όμως ο μοναδικός στο είδος του ελαιοχρωματιστής-μπογιατζής βαφέας και γι αυτό, δεν προλαβαίνει να μπαίνει σε όλα τα σπίτια για να διώξει το μαύρο και το γκρίζο και να χρωματίσει τα όνειρα όλων των ανθρώπων.
    Να είσαι καλά να χρωματίζεις τουλάχιστον τα δικά μας όνειρα, κι ας μην είσαι ο....Αίας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Τι γλυκό!!
    Είναι τέλειο δωράκι! Και ειδικά για κάποιο φίλο με αυτό το επάγγελμα!
    Αλήθεια που μένεις?
    Ρωτώ για αυτό που μου είπες "μια ώρα δρόμος" χιχιχιχι
    Φιλάκια πολλά και καλό ξημέρωμα!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Πολύ όμορφος ο Αίας!Μπράβο κοριτσάκι...Το φως του ήλιου μας γλιτώνει σ'αυτή τη χώρα.Φιλιά πολλά κούκλα μου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. όμορφος και χρησιμότατος ο Αίας!!!!να σκορπίσει χρώματα στις καρδιές των ανθρώπων και να φύγει το μαύρο και το γκρίζο χρώμα!!!!τα φιλιά μου!!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Είμαι σίγουρη οτι θάμαι η πρώτη που θα το στείλεις, εκτός σειράς προτεραιότητας που όπως βλέπω μεγαλώνει ώρα την ώρα...
    Βέβαια εγω θα βολευόμουνα και με μια άλλη τσαχπινοφατσούλα...
    Μη σταματάς να φτιάχνεις όνειρα για τους ανθρώπους που τόχουν ανάγκη.
    Σε φιλώ αγαπημένη μου,φιλιά και στον αλητήριο...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Ααα βρε Αία !!
    Ααα βρε Αία !!
    Και χαριτωμένος και δουλευταράς !!
    Να σαι καλά να δημιουργείς όμορφα όνειρα ,
    σαμιώτικα χαιρετίσματα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Πολλές χάρες έχει ο Αίας...και είναι υπέροχος...!
    Φιλιά πολλά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Φανταστικός ο Αίας......
    Και μέγας μάγος! Μακάρι να μπορούσε να βάψει με χαρούμενα χρώματα και τα δικά μου γκρίζα!
    Κάποτε τάβαφα μόνη μου..... Τώρα θέλω τον Αίαααααααααααααααααααααα!!!!!!
    Φιλάκια

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Εεεε... Χμμμμ... Μπορώ να έχω το τηλεφωνάκι του παρακαλώ;! Χαχαχαχαχα... Κούκλος είναι!! Μπράβο κορίτσι μου!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. ΚΑΛΟ ΜΗΝΑ ΦΙΛΕΝΑΔΑ,ΟΠΩΣ ΠΑΝΤΑ ΖΩΓΡΑΦΙΣΕΣ!!!!ΤΕΛΕΙΟΣ Ο ΑΙΑΣ!!!!
    ΚΑΛΗ ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΚΑΙ ΠΕΡΙΜΕΝΩ ΤΗΝ ΝΕΑ ΣΟΥ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ!!!!ΦΙΛΑΚΙΑ ΠΟΛΛΑ!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. Κούκλος ο Αίας!!!χρυσές δουλειές θα κάνει!...Καλή συνέχεια σου εύχομαι!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. Υπέροχος! Την καλησπέρα μου φίλη μου :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  17. Ονειράκι μου στο έχω πεί πως σε ...θαυμαζωωωωωωωωωω πολυυυυυυυυυ!!!!Πρέπει όλοι να γίνουμε σαν τον ΑΊΑ σου να βρούμε τη δύναμη απ το φως του ήλιου και να χρωματίζουμε τα όνειρα ....αλλιώς δεν παλεύετε η κατάσταση!!Ε’ιναι ονειρεμένος μπραβο σου κοριτσάκι μου!!!! Φιλάκια πολλααα!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  18. Γλύκας ο Αίας!!! Υπέροχα γοητευτικός! Μέ την καταπληκτικά χρωματισμένη παλέτα του δίνει"χρώμα" στη ζωή μας πού τόσο, όλοι, το έχουμε ανάγκη! Φιλιά, Μαριάννα! Και καλό Σ/Κ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  19. Πολύ ενδιαφέρουσες οι πληροφορίες σου για το επάγγελμα!!!! Και ο Αίας σου, υπέροχος!!! Σωστός.. κούκλος!! χιχι!
    Να έχεις ένα όμορφο σ/κο!!
    Φιλιά!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  20. * syros2js, "τα σκοτάδια σκορπάνε κι η μέρα λουλουδίζει σαν ανθός στο περβάζι"....(και σου λέω πως μ΄αρέσει!). Να είστε καλά παιδιά! Καλό μήνα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  21. * Rena μου, βεβαίως και να στο δώσω! Σε θέματα δουλειάς δεν λέμε ποτέ όχι! Όσο για το...κομπλιμέντο σου, θα του το μεταφέρω! Φιλιά πολλά σε ΄σένα, στη...Σάλι και στον...Γκάρι!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  22. * Ελένη μου, όχι μόνο χρήσιμος, αλλά..και αξιόπιστος επαγγελματίας! Ο λόγος του..συμβόλαιο! Καλή σου εβδομάδα...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  23. * Γιούλα Δημιουργίες χαράς, σ΄ευχαριστώ πολύ, εκ μέρους του...Αία για τα καλά σου λόγια! Φιλιά και μια όμορφη εβδομάδα να έχεις.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  24. * para-kelsoscooks, η αλήθεια είναι ότι η δουλειά έχει ...ανέβει πάάάάρα πολύ τον τελευταίο καιρό και τον Αία δεν τον βλέπει πλέον το..σπίτι του, μιας και τρέχει για να μην αφήσει κανέναν παραπονεμένο!! Πόσο πολύ θα ΄θελε, στ΄αλήθεια, να μπορούσε να τους προλάβει ΟΛΟΥΣ!
    Τιμή μου να το ακούω αυτό από εσάς...κι ας μην είμαι ο Αίας! Σ΄ευχαριστώ τόσο....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  25. * Λιακάδα, άσε τα δωράκια...και μάλλον εσένα πρέπει να επισκεφθεί ο Αίας επειγόντως, αν κρίνω από αυτά που διαβάζω τελευταία στις αναρτήσεις σου!! (Ή, μήπως, μαζί με τον Αία, πρέπει να πεταχτώ κι εγώ, να σου βάλω τις φωνές κι από κοντά, αναρωτιέμαι????). Όσο για την ερώτησή σου, Αμπ/κηπους. Μια χαμογελαστή και όμορφη εβδομάδα, ελπίζω κι εύχομαι για ΄σένα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  26. * Maria Villioti,...κυρία δασκάλα εσείς γνωρίζετε πολύ καλύτερα από πινέλα και χρώματα! Αν, παρ΄όλα αυτά χρειαστείτε ποτέ βοηθό, θα ήταν μεγάλη μου τιμή να συνεργαστώ μαζί σας! Με πολλή εκτίμηση...Αίας!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  27. * despina μου, όλοι θα μπορούσαμε να γίνουμε Αίαντες! Να θυμίσω αυτό που ο Καζαντζάκης είχε πει: " Έχεις τα πινέλα, έχεις τα χρώματα, ζωγράφισε τον παράδεισο και μπες μέσα"...Δεν συμφωνείς? Φιλιά κι από ΄μένα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  28. * Χαρά μου αγαπημένη, είσαι τόσο πολύ στο μυαλό μου κάποιες φορές, που νομίζω πως και τη σιωπή μου ακόμα, μπορείς να τη διαβάσεις... Ναι, έτσι ακριβώς όπως τα έγραψες είναι! Όσο για την άλλη...τσαχπινοφατσούλα που θα βολευόσουν, σε μελετάει ανελλιπώς καθημερινά! Έρωτας είναι η αιτία, σου λέω! Φιλάκια..αλητένια και μη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  29. * Αθηνά, ό,τι προλαβαίνει κάνει κι εκείνος! Λέω να στον στείλω παρέα, να ζωγραφίζετε όνειρα. Θαρρώ, πως θα συνεργαστείτε υπέροχα μαζί! Σε φιλούμε και οι δύο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  30. * me (maria), ο Αίας πετάει...ήδη στα σύννεφα, με τόσο κολακευτικά σχόλια! Σ΄ευχαριστεί πάρα πολύ, από την καρδιά του...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  31. * Ελμιράκι, να είσαι καλά! Ο Αίας στέλνει φιλί και μια τεράστια αγκαλιά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  32. * Φιλία, ο Αίας σου αφιερώνει κάποιους στίχους της Κατερίνας Γώγου. Είναι σίγουρος ότι θα καταλάβεις το νόημά τους: "Θα ΄ρθει καιρός που θ’ αλλάξουν τα πράματα....Οι άνθρωποι–σκέψου!–θα μιλάνε με χρώματα κι άλλοι με νότες..Είναι Μαρία –δε θέλω να λέω ψέματα– δύσκολοι καιροί.
    Και θα ΄ρθουνε κι άλλοι...«Σημασία έχει να παραμένεις άνθρωπος». Θα την αλλάξουμε τη ζωή!"....
    Σε φιλούμε και οι δύο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  33. * ειρήνη χειροποιήματα, εσύ γλυκιά μου δεν χρειάζεσαι τον Αία. Περίμενε τόσο δα, λιγάκι ακόμα και θα δεις με πόσα χρώματα θα γεμίσει η ζωή σου!!! Κοντεύει να...φτάσει το ζουζουνάκι μας??? Με το καλό, κοριτσάρα μου!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  34. * giasmin...εγώ δεν ζωγράφισα τίποτα! Ο Αίας ζωγραφίζει!! χαχαχα...σ΄ευχαριστώ πολύ-πολύ φιλενάδα! Καλές δημιουργίες και καλό μήνα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  35. * Χρυσούλα, όπως αντιλαμβάνεσαι τα πινέλα του έχουν πάρει...φωτιά, με τόση ζήτηση! Χαλάλι, όμως, αν είναι να γεμίσει με φως και χρώματα την καθημερινότητά μας! Καλό σου βράδυ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  36. * marie, ευχαριστώ πολύ για το "υπέροχος" και τι δεν θα έδινα ωστόσο, να ήταν και..υπαρκτός! Πόσα χαμόγελα θα σκορπούσε γύρω του με τα χρώματα και τις ζωγραφιές του! Από την άλλη, όμως, σκέφτομαι πως όλοι μας κρύβουμε μέσα μας ένα...μάγο-βαφέα! Ας ξεκινήσουμε, λοιπόν, ν΄ανακατεύουμε τα χρώματά μας κι ας πειραματιστούμε! Καλό σου βράδυ, φίλη μου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  37. * Νασουλίνι μου αισιόδοξο, συμφωνώ απόλυτα μαζί σου! Θα σε προτείνω στον Αία για βοηθό του, μου φαίνεται! Για ξεκίνα να ψάχνεις τα πινέλα σου...! Φιλάκιααααα, παρεάκι!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  38. * Pepi, σ΄ευχαριστούμε πολύ για τα καλά σου λογάκια! Τώρα κι αν υπάρχει μεγαλύτερη ανάγκη από χρώμα στην ζωή μας και ο Αίας το γνωρίζει...καλύτερα απ΄ όλους μας αυτό! Γι΄αυτό και όπως διαπιστώνεις, είναι...περιζήτητος βαφέας! Τα φιλιά μας σου στέλνουμε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  39. * Tina μου, τον κούκλο μας πρέπει να ευχαριστήσουμε για τις πληροφορίες του, καθ΄ότι...εκείνος είναι ο γνώστης! χαχαχα! Σ΄ευχαριστούμε πολύ για την παρέα σου...

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Η φαντασία δεν έχει ηλικία. Και τα όνειρα είναι για πάντα. Εάν μπορείς να τ΄ονειρευτείς, μπορείς και να το κάνεις.